După cum deja știm foarte bine, diferențele dintre un manager și un lider există, fiind un subiect intens dezbătut în mediile profesionale. Calitățile fiecăruia se nasc chiar din comportamentul pe care îl au în cadrul companiei, de modul în care fiecare își privește poziția și de felul în care interacționează cu oamenii.
O foarte scurtă trecere în revistă ne arată că managerul este cel care folosește, în funcție de task-ul care trebuie rezolvat, persoana cea mai bună din echipă pentru a finaliza activitatea în cel mai scurt timp. De cealaltă parte, liderul este cel care pentru a-și atinge obiectivele se folosește de toți membrii echipei, insuflându-le acestora spiritul competitiv și asigurându-le mediul propice în care să își dezvolte abilitățile.
Ce ar trebui să facă atât un lider cât și un manager în perioada sărbătorilor, cu precădere a celor de iarnă?
Prezentăm în continuare câteva activități și ”ritualuri” care nu ar trebui să lipsească din agenda niciunui lider, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.
- Planifică și facilitează, pentru întreaga echipă, faimosul joc ”Secret Santa”. Numele fiecărui membru al echipei este extras de către un alt coleg, urmând ca înainte de Crăciun să aibă loc schimbul de cadouri dintre aceștia.
- Trimite felicitări de Crăciun tuturor membrilor echipei și, în general, le scrie lucruri haioase.
- Discută cu fiecare coleg în parte realizările de peste an, îi provoacă să facă o introspecție cu privire la ceea ce au făcut de-a lungul anului și îi invită să se bucure de sărbătorile din această perioadă.
- Împodobește bradul de Crăciun împreună cu toată echipa. Este o ocazie perfectă pentru a interacționa și pentru a descoperi abilități și hobby-uri mai puțin cunoscute ale colegilor.
- Organizează un concert de colinzi. Poate face acest lucru alături de echipa sa, colindând celelalte departamente, sau poate să aducă un cor de colindători pentru colegii săi.
- Amenajează biroul în spiritul sărbătorilor de iarnă și pregătește cadouri pentru fiecare coleg. Acestea nu trebuie să fie extraordinar de scumpe, pentru că în aceste momente și în acest cadru contează foarte mult intenția.
- Organizează un concurs, în spiritul Crăciunului, la finalul căruia toată lumea va primi câte un mic premiu.
- Nu uită niciodată de familie. Acesta își va aloca timpul necesar atât pentru a pregăti cadourile pentru cei dragi, dar și pentru a petrece alături de ei sărbătorile de iarnă.
În final, este Crăciunul, acea sărbătoare despre care se spune că aduce bucurie în sufletele oamenilor și ne face să fim mai buni, mai corecți, mai iubitori și înțelegători. Lasă-ți imaginația să zburde și oferă-le celor din jurul tău momentele cele mai frumoase!